Най-голямо в нея е съдържанието на витамините В1, В2, РР и
Е, а по съдържание на витамин К тя няма равна. Изобилието от желязо, цинк и
калий при незначителното съдържание на натрий дава възможност царевицата да
бъде включена в диетата на сърдечно-болните. Тя съдържа много фосфор, което
подобрява работата на мозъка, укрепва костите и зъбите, помага за бързото
освобождаване на енергия в тъканите, а така също регулира дейността на нервната
система. Царевицата е богата на целулоза. Влакнестата растителна
съединителна тъкан (целулоза) не просто стимулира дейността на червата: тя
поглъща и неутрализира всеки попаднал в нашия организъм канцерогенен продукт.
Освен това, ускорявайки храносмилането, неразтворимата целулоза намалява
времето за контакт между канцерогените и съединителната лигавична обвивка на
червата.
Царевицата съдържа каротиноиди, които придават този красив
жълт цвят на зърната и са мощен антиоксидант, а това е своеобразна плофилактика
на рака.
Няма коментари:
Публикуване на коментар