Mорковът е един от най-важните кореноплодни. Той се култивира вече повече от 3000 години. Толкова сладък, ярък и лек за готвене, морковът отдавна е заел стабилно място в кухните на много народи по света - той може да бъде в закуска или салата, като част от основно блюдо или десерт. Той е толкова ароматен, че често се използва в маринати и бульони. Първоначално дивият морков е бил с виолетов цвят, родом от Древен Афганистан, но след време, ставайки жертва на градински експерименти, той е преминал през различни колоритни стадии: от бледо-бял до червен и ярко-оранжев. Оранжевият морков с времето е ставал все по-предпочитан продукт, защото при готвене не оцветявал другите продукти. Оранжевият цвят се е появил благодарение на каротина, който, освен всички други преимущества, прави моркова толкова дълговечен.
Морковът е най-големият рекордьор по съдържание на бетакаротин. 100 гр моркови съдържат повече от 11 мг от този антиоксиаднт - никой друг зеленчук не може да го достигне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар