26.07.2014 г.

Шипка

Наричат шипката „царица на билките”, защото ползите от нея върху човешкото здраве, тонус ихранене са огромни. В чаша чай от шипки или дори в шипковия мармалад се крие огромен резерв от високото съдържание на витамини, минерали и полезни киселини. Шипките имат приятен вкус и от векове се използват в традиционната медицина и кулинария.Шипката (Rosa canina L.) всъщност е храст с прави или извити стъбла. Те достигат дължина до 3 м и са покрити с твърди и бодиливи, а понякога сърповидно извити шипове. Симпатичните червеникаво-оранжеви на цвят плодчета представляват едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервени сферични плодове. Шипките цъфтят от май до юли, а плодовете узряват през есента. Обикновено виреят в различни климатични условия и географски ширини, като може да открием храстите им дори и на 2000 м надморска височина. Освен в Европа шипките са разпространени в Азия, Африка и Северна Америка.
Шипката понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора. Шипката помага при грип и треска, при кашлица, при маточни и носни кръвотечения.
Доказано е, че в 100 г плод от шипка се съдържат около 2 г витамин С, т. е. те са 30-40 пъти по-богати на този витамин от червените домати и лимоните, и около 300 пъти в сравнение с ябълките. Което от своя страна означава, че шипките са един от основните „конкуренти“ на цитрусовите плодове.В плодовете на шипката може да бъде открит уникален природен комплекс от естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, които правят кожата здрава, еластична и младолика, като значително елиминират симптомите на нейното остаряване (бръчки, петна, стрии).

Няма коментари:

Публикуване на коментар