Наричат шипката „царица на билките”, защото
ползите от нея върху човешкото здраве, тонус ихранене са огромни. В
чаша чай от шипки или дори в шипковия мармалад се крие огромен резерв
от високото съдържание на витамини, минерали и полезни киселини.
Шипките имат приятен вкус и от векове се използват в традиционната медицина и
кулинария.Шипката (Rosa canina L.) всъщност е храст с прави или извити
стъбла. Те достигат дължина до 3 м и са покрити с твърди и бодиливи, а понякога
сърповидно извити шипове. Симпатичните червеникаво-оранжеви на цвят плодчета
представляват едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се
разраства и образува яркочервени сферични плодове. Шипките цъфтят от май
до юли, а плодовете узряват през есента. Обикновено виреят в различни
климатични условия и географски ширини, като може да открием храстите им дори и
на 2000 м надморска височина. Освен в Европа шипките са разпространени
в Азия, Африка и Северна Америка.
Шипката понижава кръвната захар, стимулира образуването на
червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните
сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и
физическа преумора. Шипката помага при грип и треска, при кашлица, при маточни
и носни кръвотечения.
Доказано е, че в 100 г плод от шипка се съдържат около 2 г
витамин С, т. е. те са 30-40 пъти по-богати на този витамин от червените домати
и лимоните, и около 300 пъти в сравнение с ябълките. Което от своя страна
означава, че шипките са един от основните „конкуренти“ на цитрусовите плодове.В
плодовете на шипката може да бъде открит уникален природен комплекс от
естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни киселини (Омега-3 и
Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, които
правят кожата здрава, еластична и младолика, като значително елиминират
симптомите на нейното остаряване (бръчки, петна, стрии).
Няма коментари:
Публикуване на коментар